06 - 22 14 57 31 info@kaayman.nl

Over Kaayman

Kaayman is een enthousiast ontwerper met een voorliefde voor infographics en een passie voor illustraties, grafisch ontwerp en typografie.
ContactPortfolio

Wie is Kaayman?

Kaayman bestaat uit slechts één persoon, te weten Menno Mackay. Werkzaam en woonachtig in Gouda heb ik mij inmiddels gespecialiseerd in het maken van infographics, illustraties, logo’s en huisstijlen, en dat doe ik reeds meer dan 20 jaar.

Na het Gymnasium Erasmianum in Rotterdam, heb ik eerst Visuele Communicatie (een combinatie van grafische en illustratieve vormgeving) gestudeerd aan de Kunstakademie in ’s Hertogenbosch, maar ik ben uiteindelijk afgestudeerd aan de Kunstakademie St. Joost in Breda in de richting fotografie. Mijn eindexamenwerk bestond uit een twaalftal groot formaat foto’s voor een storyboard van een animatiefilm.

Als gevolg van mijn stage ben ik reeds voor mijn afstuderen gaan werken als fotoredacteur bij het blad Elsevier. Tegelijkertijd heb ik parttime gewerkt als ontwerper en sinds 15 jaar ben ik fulltime ontwerper en illustrator en is Elsevier een frequente klant. Inmiddels zijn daar vele bijgekomen, zoals de Luchtverkeersleiding van Nederland, Douane en Politie.

Mijn grote passie is het maken van infographics, maar ook illustraties, typografie en grafisch ontwerp zijn een grote liefde.

Werkwijze

Ik werk in nauw contact met de klant. Onderstaand vindt u een stappenplan bedoeld om op zo transparant mogelijke wijze te komen tot een goed resultaat. Ik denk ook graag mee over hoe uw ontwerp het best ingezet kan worden en welke media daarvoor het best geschikt zijn. Daaronder vindt u informatie over wederzijdse rechten en plichten.

Voor specifiek vragen over het maken van een infographic of illustratie verwijs ik u graag naar de desbetreffende pagina’s.

→ infographics
→ illustraties

Stappenplan

Om tot een goed product te komen zijn goede communicatie en heldere afspraken noodzakelijk. Graag ontvang ik zoveel mogelijk informatie over de beschikbare informatie, gewenste stijl, doel van het project, beoogd publiek en gewenste publicatievorm. Onderstaand stappenplan geeft u inzicht in het proces.

Stap 1

Middels een intake, telefonisch of op locatie, probeer ik zoveel mogelijk van de bovenstaande informatie te verzamelen. Aanvullende gegevens, zoals teksten, excel-sheets en afbeeldingen kunt u mij mailen.

Stap2

Aan de hand van de verkregen informatie doe ik u een voorstel van aanpak. U krijgt van mij enkele schetsen en ideeën voorgelegd. Hieruit wordt een keuze gemaakt en deze wordt verder uitgewerkt. Van tevoren wordt een prijsafspraak gemaakt.

Stap 3

Ik ga aan de slag met het ontwerp en tussentijds ontvangt u enkele malen een schermafbeelding van de voortgang, zodat u optimaal mee kunt denken en zicht houdt op het door u beoogde resultaat.

Stap 4

Aan de hand van uw feedback worden de laatste aanpassingen gemaakt en krijgt u een definitieve versie van uw ontwerp. 

Drukwerk

Het uiteindelijke product kan worden aangeleverd in elk gewenst formaat, en kan zowel voor print als web worden geoptimaliseerd. Desgewenst kan ik het drukproces voor u begeleiden, maar u kunt ook zelf een drukker benaderen. Online vindt u vele prijsvechters met een redelijke tot goede kwaliteit.

Bij vrijwel alle drukkers heeft u tegenwoordig ook nog eens de keuze uit printwerk, met een gunstige prijs voor een kleinere oplage, en de klassieke 4-kleurendruk voor grote oplages. Over het algemeen is de laatste wel van hogere kwaliteit. De beginkosten zijn echter ook hoger en daarom is 4-kleurendruk niet altijd realistisch voor een kleine oplage.

Stelt u echter hoge eisen aan uw drukwerk, dan kunt u beter contact op te nemen met een drukker die gespecialiseerd is in exclusievere druktechnieken. Daar heeft u ook wat meer controle over de juiste kleuren voor uw ontwerp. Een lokale drukker kan u meestal prima van dienst zijn, waar u waarschijnlijk kunt rekenen op meer advies en service. Zelf heb ik goede ervaringen met drukker Efficiënta in Krimpen aan den IJssel, die net even iets meer meedenkt en de juiste kwaliteit levert. 

Copyrights of auteursrecht

Na het ontwerp van uw infographic, illustratie, logo, huisstijl of ander product, staat het u vrij om het eindresultaat te publiceren waar u wilt, mits is overgegaan tot volledige betaling. Het auteursrecht blijft te allen tijde bij Kaayman, tenzij anders uitdrukkelijk is overeengekomen. 

Voor herplaatsing van redactionele illustraties en infographics in tijdschriften of internet, waarbij een commercieel belang gediend is, kan een vergoeding gerekend worden. 

Het werk, dat in de schetsfase of aanloopfase wordt geproduceerd, en niet bij het eindresultaat wordt gerekend, blijf persoonlijk eigendom van Kaayman en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden.

Algemene voorwaarden en privacyverklaring

Voor meer artikelen over de wederzijdse rechten en plichten van opdrachtgever en ontwerper verwijs ik u naar de Algemene Voorwaarden op deze site. Een privacyverklaring vindt u op de AVG-pagina.